Malmö

Hur drabbar nedskärningarna 2023 din skola?

Malmö stad har aviserat kraftiga nedskärningar i skolbudgeterna för 2023, totalt ca 200 miljoner.

Anställd i skolan? Förälder? Elev på komvux? Just nu samlar Skolleaks och Malmöskolor mot nedskärningar in vittnesmål om hur nedskärningarna i Malmö stads budget 2023 slår mot skolorna, elever och personal.

Vi vill veta mer om bland annat:

 • Personalförändringar som aviserats och genomförs på din skola – omplaceringar, tjänster som inte ersätts, föräldraledighet som inte ersätts, vikariestopp och så vidare.
 • Andra nedskärningar på din skola – ändrad skolmat, lokalförändringar med mera.
 • Vittnesmål och skildringar hur dessa nedskärningar (och tidigare) påverkar din skola – studiemiljö, arbetsmiljö och så vidare.

Anonymitet: vi delar aldrig vidare dina uppgifter utan medgivande och publicerar endast anonymiserade berättelser. Har du speciella önskemål kring anonymiseringen, nämn dem i sista frågan.
För just den här undersökningen om Malmös budget 2023 är det viktigt för oss att kunna skriva ut den skola uppgifterna handlar om.

Kartläggning Malmö

 • Mer jobb men personalen blev 8 färre på Videdalsskolan

  Videdalsskolan

  En anställd på Videdalsskolan i Malmö berättar hur personalen minskats sedan förra läsåret trots att elevunderlaget snarare kräver mer personal. ”Skolan har dragit ner rejält på lärare i fritidshem, elevassistenter och annan personal som jobbar under skoltid och fritidstid. Verksamheten har minskat med 8 tjänster sedan förra läsåret. Elevunderlaget är detsamma, dock har det tillkommit…

  Läs hela vittnesmålet

 • ”Just nu är situationen ohållbar”

  skylt med texten "skola"

  En månad innan årets skolavslutning delar en anställd med sig av situationen på Eriksfältsskolan i Malmö. ”Personal har sedan tre veckor tillbaka frågat efter samtal hos psykolog eftersom många mår dåligt, men har i dagsläget fortfarande inte fått någon återkoppling. Situationen är ohållbar och bristen på information och en säker plan för framtiden har skapat…

  Läs hela vittnesmålet

 • Lärarrum blir klassrum på Söderkullaskolan

  Flygbild över Söderkulla i Malmö

  SkolLeaks har tidigare skrivit om hur högstadiet på Söderkullaskolan ska gå från 12 till 15 klasser och hur anställda oroar sig för ökat stök i de redan överfulla lokalerna. Nu kommer fler detaljer om var elevernas lektioner ska hållas. ”Idag har vi fått reda på att flera personalrum och kontor ska göras om till klassrum.…

  Läs hela vittnesmålet

Skriv ut en affisch och flyers

Skriv ut en affisch och flyers och säg åt dina kollegor och vänner att bidra till kartläggningen.

Affisch, A4-format: KLICKA HÄR

Affisch, A3-format: KLICKA HÄR

Flyers, 2 st A5 på en A4: KLICKA HÄR

Engagera dig!

 • Bli en del av Skolaktionen: hej@skolaktionen.se eller skriv till oss på sociala medier (sök på Skolaktionen).
  • Skolaktionen finns runtom i landet och är ett nätverk främst för skolpersonal.